Ръст в договорените средства по морската програма, плащанията стигнаха 55% от бюджета

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Коментарите и бележките от страна на ЕК по новата ПМДР се очакват до края на септември

„Договорените средства по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) се увеличиха до малко над 167 млн. лева или 82% от бюджета на програмата”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на среща на Местните инициативни рибарски групи (МИРГ) в к.к. „Боровец“. Той уточни също, че нарастват и извършените плащания, които към момента са в размер на 111,18 млн. лева безвъзмездна финансова помощ или 55% от общия бюджет на ПМДР 2014-2020 г.

„Темповете на договорирането са добри, а през следващите месеци се очаква разплащанията по Програмата съществено да се увеличат, предвид предстоящото приключване на голяма част от проектите“, добави аграрният заместник-министър.

Георги Събев информира, че с цел подпомагане на сектора Управляващият орган е предприел действия за осигуряване на финансов ресурс, с който да се компенсират пропуснатите от операторите в сектора приходи и допълнителните разходи заради сътресението на пазара, причинено от агресията на Русия срещу Украйна и последиците за веригата на доставки на продукти от риболов и аквакултури.

Новата програма официално е изпратена към ЕК

„След проведени девет заседания на Тематичната работна група за разработване на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. и приключване на неформалните преговори с Европейската комисия, на 25 юли 2022 г. Управляващият орган изпрати официално на Комисията новата Програма“, посочи заместник-министър Събев. Той уточни, че формални коментари и бележки се очакват до края на септември, като след тяхното отразяване се предвижда одобрението на Програмата за новия финансов период да се случи в края на 2022 г.

Заместник-министър Събев подчерта, че е засилен темпът на откриване на приеми и по мерките от стратегиите на МИРГ, текат оценки на получените проекти, нараства броят на сключените договори и на изпълнените вече проекти.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА