Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Страната ни изпреварва Франция, Испания и Унгария

Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите в Европа. Страната ни изпреварва Франция, Испания и Унгария. Средната стойност на рентите е съпоставима с тази във Финландия и Полша и е много по-висока спрямо тази в съседна Румъния, посочват агроекспертите. Според фермери балонът с рентите е напът да се спука. Земеделци предупредиха, че рентите ще намаляват. Заговори се за нов закон за арендата на земеделска земя, който да регламентира рентите. Появи се и идея държавата или кметовете да определят тавани на рентите, съобщи БНР.

“Пазарната ситуация е такава, каквато е. Рентите стигнаха докъдето са в момента, благодарение на пазарната ситуация. Това не означава, че е правилно. Понякога нещата се изкривяват в стремежа на всяка цена да обработваш земята”, коментира в предаването “Преди всички” Радостина Жекова, член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Тя представлява Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Според Жекова се насажда невярна информация, а голяма част от хората, които обработват земя, не успяват да направят разлика между приход и печалба, което усложнява ситуацията с рентите.

Средните ренти в Добруджа за 2022 г. достигат 124 лева

В Добруджа за миналата година средната рента е 124 лева на декар, в Лудогорието е около 90 лева, подобно е положението в Централна България, оповести данни Жекова и обори тезата за рентите като необлагаем доход.

“Държавата от няколко години води политика, която е незаконна, защото наистина по закон рентите в България са необлагаеми, но по тълкувание на НАП държавата влиза и си взема данъците заедно с лихвите, на рентите, които са начислени, говорим на земеделски производители.”

В средностатистическо стопанство с 5000 декара земя има земеделци, които нямат нямат нито един декар лична земя, други имат 10% от земята, трети – 30% от земята, продължи с примерите Радостина Жекова.

Сектор зърнопроизводствотза 2022 г. е изплатил 2,5 милиарда ренти, обясни тя.

“Всеки седми лев във вашето портмоне, в моето, е генериран от сектор зърнопроизводство.”

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА