Средните цени на земеделската земя надхвърлят 3000 лева/дка в Североизточна България

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Експерти прогнозират, че земеделската земя ще продължи да поскъпва и през следващите години

Цените на земеделската земя у нас вървят нагоре през последните години, като поскъпването за последното десетилетие е над шест пъти. Това съобщават от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Сега в някои общини в Североизточна България, като Добрич и Генерал Тошево, средните цени надхвърлят 3000 лева за декар, предаде БНТ.

Сред основните причини за поскъпването на земеделската земя у нас е инфлацията

Все повече хора предпочитат да влагат средства в земята. През последните години намаля предлагането й и силно се завиши търсенето. През 2017 г. средната цена на земеделската земя е била 813 лв./дка, а през миналата година достига близо 1800 лв./дка.

Има голяма разлика в цените на земята в Северна и Южна България. Миналата година 1 декар в Южна България е струвал 1448 лв., докато в Северна е надхвърлил 2100 лв.

Най-високи цени на сделките с ниви са отчетени в Североизточна България

Ако говорим за райони, най-високи цени на сделките с ниви са отчетени в Североизточна България – Добрич, Силистра, Русе. Следват Монтана, Видин и Плевен. Най-евтина е била земята през миналата година в района на Габрово и Кърджали.

“Най-високите цени надминават 4000 лв. и това са за комасирани парцели. Преди два дни имаше търг във Велико Търново, на който цената надхвърли 4000 лв. Парцелът беше над 280 декара, което показва, че коментираните парцели са много по-скъпи в сравнение със земята, която е пръсната”, каза Стайко Стайков, председател на Асоциация на собствениците на земеделски земи.

А пръснатата земя е предимно в полупланинските райони с пасища, мери и ливади. Тя се поддържа трудно и не се печели от нея. Там декарът е около 300 лева.

“По отношение на земята, винаги цената й през годините е вървяла нагоре. Това, което се случва сега е, че хората, които обработват земята разбраха, че тя е ценност и ако в началото се стараеха да арендуват земя без да я притежават, сега разбраха, че трябва да я купуват и да я притежават. Това е новата тенденция”, каза проф. Мартин Банов, председател на ССА.

Това е и причина през следващите години прогнозите да са за по-високи цени на земеделската земя у нас.

Цената на земята с 10% нагоре всяка година?

“Моите очаквания са цената на земята да продължи да расте с поне 10% на година. Не виждам причина тази тенденция да не се потвърди, веднъж заради инфлацията, която до края на годината ще е минимум 10% и второ, че и в Европейския съюз тя ще бъде над 10%”, каза Георги Балджиев, Асоциация на собствениците на земеделски земи.

“Моят съвет е, ако имат нужда от средства там, където са надценени земите и могат да вземат много висока цена, могат да продадат, защото знаем, че има арендатори, които искат да окрупнят и дават висока цена. Но където нямат нужда от средства, земята е много ценен актив, който няма от къде да се закупи и няма да падне цената на земята”, каза Стайко Стайков, председател на Асоциация на собствениците на земеделски земи.

Очаква се, макар и с по-слаби темпове, да има ръст и при рентите, който да продължи. И още една тенденция, която в близките години ще се запази.

България продължава да е европейската страна с най-раздробена земеделска земя. В страната има 9 милиона земеделски имота.

 

 

Източник: БНТ

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements