Спада конкурентоспособността в млечния сектор

Продължава да се понижава конкурентоспособността в млечния сектор у нас. Това показва изследване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Преди 10 години, Обобщеният индекс на конкурентоспособността е
около 0,6, което се квалифицира като висока конкурентоспособност на човек от населението, докато през 2018 и 2019 г. се очакват равнища около 0,5. Това се обяснява с продължаващия спад в производството, уточняват експертите от САРА.
По данни на МЗГХ, през 2018 г., биологичното производство при млечното животновъдство продължава да заема малък дял. Говедата отглеждани по биологичен начин се увеличават с 959 глави до 11 359 , докато овцете намаляват с 2 323 глави до 23 636, което е продължение на тенденция от 2017 г. Произведени по биологичен път са: 5 280 т сурово мляко; 5,7 т сметана; 10,5 т масло и 244 т сирене.