Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, през тази седмица е почти без промяна – понижи се от 1,272 на 1,271 пункта. От средата на април ИТЦ намаля с близо 19,5%, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища, заради сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците, предаде БТА.
Индексът е приблизително на същото ниво, както преди една година: през 2014 г. той се понижи през август до 1,249 пункта и започна да се повишава, както обикновено става всяка година, през есента. Българските оранжерийни краставици се търгуват по 0,82 лв/кг. Цената на вносните доматите се понижава през тази седмица с 12,5% до 0,77 лв/кг. Оранжерийните домати поевтиняват с 15,9% до 1,11 лв/кг, зелето – с 2,9% до 0,34 лв/кг, пресните картофи – с 12,9% до 0,56 лв/кг. Зелената салата поскъпва с 22,% и се продава по 0,38 лв/бр. Цената на зелените чушки намалява със 7,6% до 1,57 лв/кг. Ябълките поевтиняват със 7,4% и се продават по 1,26 лв/кг. Лимоните поскъпват с 8,5% и се търгуват средно по 3,08 лв/кг. Черешите поскъпват с 11,2% до 1,69 лева. Цената на дините намалява с 24,2% до 0,50 лв/кг. Пъпешите се търгуват по 1,35 лева – с 4,3% по-евтино отпреди седмица. Кайсиите поевтиняват с 14,3% до 1,86 лв/кг, а прасковите – с 8,6% до 1,38 лв/кг.
Кравето сирене се продава средно по 5,47 лв./кг, а кашкавалът тип “Витоша” поскъпва с 0,1% и се търгува средно по 10,14 лв./кг. Олиото поевтинява с 0,9% и се купува по 2,20 лева за литър. Каймата се продава средно по 4,63 лв/кг, а пилешкото месо – по 3,87 лв/кг. Захарта се търгува без промяна средно по 1,22 лв./кг. Брашното тип “500” поевтинява с 1,2% и се продава за 0,84 лв/кг. Зрелият фасул поевтинява с 2,3% и се купува по 3,34 лв./кг. Яйцата се продават по 0,17 лева за брой на едро.