През май 2014 г. индексът на храните на Световната организация по прехраната (СОП) отбеляза спад с 2.5 пункта до 207.8 пункта през месец май. Тенденцията се наблюдава за втори пореден месец и представлява спад от 1.2% в сравнение с април 2014 г., почти със 7 пункта по-малко, а в сравнение с нивото от май 2013 г. намалението е с 3.2%. Това показват данни на СОП, предава Agra Europe.
През март индексът се повиши до 213 пункта при тенденция на увеличаване през предходните 10 месеца, но през април и май падна заради намалените цени на млечните продукти, зърнените храни и растителните масла. Различно беше развитието на средните цени на захарта, които се увеличиха до 259.2 пункта през май – с 9.3 пункта (или 3.7%) повече в сравнение с април. Цените на месото останаха стабилни при 189.1 пункта през май, което е почти без промяна в сравнение с април.
Цените на зърнените култури през май паднаха с 1.2% или 2.4 пункта до 204.4 пункта. Това е 13% спад (30 пункта) в сравнение със същия период през предходната година. Индексът на растителните масла падна с 3.7 пункта (1.8%) в сравнение с април и достигна 195.3 пункта, отразявайки понижението в квотите на палмовото и соевото масло, както и на маслото от рапица. Индексът на млечните продукти беше 238.9 пункта през май, което представлява спад от 12 пункта в сравнение с април. Индексът на храните на СЗО отразява промените в цените на пет основни групи храни.