Смолян остава без пунктове за продажба на яйца за Великден, заради трудности в разрешителния режим

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Има дефицит на яйца в Европа и това е причината за повишеното търсене и по-високата цена в момента. Вина за това обаче нямат производителите, а търговците. Това каза Димитър Бояджиев – собственик на птицеферма в Смолян за “Фокус”.

За пример той посочи, че от тях като производител, яйцата са на цена от 0,34 лв. за брой, а крайният потребител ги получава на цена между 0,59 и 0,65 лв. с почти 100-процентова надценка.

“Тази година няма да се откриват пунктове за продажба на яйца на по-ниски цени в Смолян, каквато е традицията от години, тъй като разрешителния режим е доста труден”, допълва Бояджиев.

Хората обаче ще могат да си купят яйца на производствени цени на място от птицефермите

“Наши яйца в магазина с размер М и L се движат според количеството и опаковката между 0,33 и 0,37 лв. Получаваме оплаквания от местни жители, които недоволстват от цените в магазините и са прави хората. Това става, защото има дефицит, въпреки че в България има достатъчно производство, за да се е задоволят един път и половина собствените нужди на населението. Изнасят се яйца поради завишеното търсене на европейския пазар“, обясни Бояджиев.

Производители: Не очакваме поскъпване на яйцата за Великден

Католическият Великден е една седмица преди православния, което означава, че търсенето на яйца в Европа ще бъде преустановено. Яйцата ще бъдат пренасочени към българския пазар, което означава, че ще има достатъчно яйца за всички, категоричен е Бояджиев.

“Няма да има повишаване на цените, а и не е справедливо спрямо българския народ да се предлагат на такива цени. Това обаче го разбираме само ние производителите, но не и търговците“, посочи птицевъдът и уточни, когато се говори за цената на яйцата в България, като сме част от европейското семейство, ние не можем да бъдем по-различни.

Опаковката променя цената на яйцата

Той допълни, че цените на производителите на яйца в България се различават с малко, тъй като зависят и от опаковката, която представлява голяма част от цената. Малката кутийка излиза с около 2 – 2,5 стотинки по-скъпо на яйце заради самата опаковка, а не заради яйцето. Когато яйцето се продава на кора от по 30 броя е сравнително по-евтино за крайния потребител.

Бояджиев подчерта, че най-доброто яйце за Великден е с размер М и е т. нар. “борче“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА