Смъртоносно безоблачно небе идва към нас

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути
Дъжд от риби в Малта, черен сняг в Сибир, ледено цунами в САЩ

Високите нива на въглероден двуокис в атмосферата може да попречат на образуването на купесто-слоести облаци, което може да има непредвидими последици. До този извод стигат учени от Калифорнийския технологичен институт, цитирани от сп. Нейчър Джиосаянс.

Този вид облаци, които образуват плътен сив похлупак в долните слоеве на атмосферата, отразяват голяма част от слънчевите лъчи обратно в Космоса. Отсъствието им предизвиква опасна за здравето жега и суша, пише “24 часа”.

Изследователите симулирали влиянието на парниковите газове върху динамиката на облаците. Оказало се, че когато равнището на въглеродния двуокис превиши 1200 части на милион, купесто-слоестите облаци стават нестабилни и се разрушават. Това повишава температурата на Земята с 8 градуса навсякъде и с 10 градуса в субтропиците.

Според учените долната граница на концентрация на въглеродния диоксид, при която тези облаци започват да изчезват, може да бъде достигната през този век.

Човешката дейност, свързана с изгарянето на горива, увеличава концентрацията на въглероден двуокис с 280 до 400 части на милион. Ако се запази темпът на изхвърляне на парникови газове, към 2100 г. тази концентрация ще достигне 930 на милион, твърдят учени от Кардифския университет.

Междувременно куп необичайни явления, свързани с климата и времето, бяха засечени в различни части на света. Буря в Средиземно море предизвика феномена дъжд от риби в Малта. Ураганни ветрове удариха острова и изхвърлиха на улицата стотици риби, а находчиви минувачи започнаха да ги събират.

Властите обаче конфискуват “улова”, защото така събраната риба може да е опасна.

Силни пориви на вятъра едва не свалиха пътнически самолет над Гибралтар. След борба със стихията машината успя да обърне и да кацне в испанския град Малага.

Пътниците изпаднаха в шок от преживяното.

На необичайно явление станаха свидетели жителите на няколко града в Сибир, където улиците се покриха с черен сняг. Мнозина се изплашиха, че той може да е токсичен. Възможно е причината да е въглищният прах, изхвърлян от предприятията.

Бурни ветрове пък предизвикаха опасно ледено цунами в езерото Ери в САЩ. Мощна буря в събота отчупи огромно парче лед в езерото, а вятърът запокити плуващите във водата отломки в грамадна ледена стена, която се придвижва на сушата. Наложи се евакуация на населението.

Заради лошото време Гърция обяви извънредно положение в префектура Ханя на остров Крит и в пет префектури в Северна Гърция. 61-годишен мъж загина на Крит, повлечен от придошлите води.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА