Следят за птичи грип в „задния двор“ на животновъдството

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Засилено наблюдение на т.нар. „заден двор“ в животновъдството е сред мерките срищу птичи грип, разпоредени днес от Областната епизоотична комисия в Пазарджик. Извънредното ѝ заседание бе свикано заради две огнища на болестта в Добричко и Хасковско, както и установяването на Нюкасълска болест в кърджалийското село Фотиново, съобщи радио Дарик.

За тази година в региона няма огнища на нито една от тези зарази, съобщи шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Миналата есен бе регистриран птичи грип при две горски ушати сови, случайно намерени край Спортната зала в областния център, както и в малко домашно стопанство в село Лозен, типичен пример за „заден двор“ – без регистрация, с няколко птици за домашни нужди и без никакво наблюдение над тях от ветеринар. За последно Нюкасълска болест пък е засечена през 2007 година в село Медени поляни, община Сърница.

Препоръките на експертите са доста, но тези към стопаните на ферми са най-важни. Те трябва да ограничат до минимум контактите на птиците си с прелетни и диви пернати. Тоест – да ги отглеждат в добре затворени помещения.

Същите мерки е наложително да се вземат и за фуражите – да се съхраняват в затворени съдове, за да се избегне замърсяване с екскременти на диви птици. Разпоредено е разделно отглеждане на водоплаващи птици и други домашни. Въведена е пълна забрана за търговия и провеждане на изложби с пернати.

Извънредни мерки са разпоредени и за институциите, имащи отношение към проблема: кметове, полиция, ДАИ, РЗИ, ловни и горски стопанства и сдружения, РИОСВ и други.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА