Дегустация на вино и посещение на вековна изба предлага ИЛВ – Плевен

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Пакетите са от 16 до 26 лв. на човек, включват богата програма

Институтът по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен предлага дегустационни пакети за ценители на виното. Това съобщи за БТА доц. Емил Цветанов, директор на института.

Пакетите включват дегустация на две, три, четири или пет вина, сред които бели, розе и червени, хляб и минерална вода. Цените са от 16 до 26 лв., като може да се добави и дегустация на ракия и допълнителен кетъринг.

Цената на всеки пакет е за един човек, като в нея е включена кратка тематична беседа и посещение на избата, каза още доц. Цветанов. Минималният брой посетители е четирима души, а продължителността на дегустацията е до два часа.

По думите на директора на ИЛВ за кратко преди периода на пандемията от ковид са посрещани туристи, но сега за първи път се предлагат по този начин възможности за дегустация на вина, съобщава БТА.

Повече информация може да се открие на официалната страница във фейсбук на института.

Институтът по лозарство и винарство в Плевен е на повече от 120 години. Лозовите му масиви включват 360 дка винени лозя, 160 дка десертни, 20 дка маточници и около 9 дка вкоренилище. От тях през миналата година са добити 83 тона грозде. Продадени са 25 тона, а 58 тона са преработени на вино. Произведени са 36 тона вино – 25 тона бяло и 8 тона червено. Гордост на института е избата, в която се намира енотеката, съхранила вина, бутилирани през 1892 година. Тук се пазят вина с колекционерска стойност.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА