В Института по лозарство и винарство в Плевен създават маточна база за производство на посадъчен материал
Маточна база за производството на посадъчен материал създават в Института по лозарство и винарство в Плевен, информират от Селскостопанска академия.
„Един сорт в лозарството се създава за 15 – 20 години“, казва доц. д-р инж. Емил Цветанов, директор на Институт по лозарство и винарство – Плевен. Сред новите предложения са десертните сортовете „Миро“, „Найден“ и „Йоана“.
„Миро“ е бял десертен сорт и притежава характеристиките на устойчив сорт. „Найден“ и „Йоана“ са десертни червени сортове. „Йоана“ е безсеменен сорт, което е по-атрактивно и някои клиенти на института го използват за производство на стафиди. Търсенето е голямо, споделя директорът. „Имаме и два нови клона „Гъмза Н 5“ и „Мискет Отонел Н 46“ и работим по маточните бази, за да можем да отговорим на търсенето. Допълнително хората търсят и сортовете „Трапезица“ и „Гарант“, където посадъчният материал е повече. Другата ни насоченост на работата е търсене на технологии за намаляване на пестицидите. След създаването на един сорт и след като се види, че той отговаря на определените изисквания, премине през одобрението на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, за да има по-голям брой произведен посадъчен материал, трябва да има по-голям брой лози. Ние работим по този метод. Този процес изисква време. Това е маточната база. Продаваме посадъчен материал и чрез куриер в цялата страна.“, казва доц. Цветанов.
Нашата селекция се радва на голям интерес от страна на стопаните, които искат да направят лозови насаждения. Старите български сортове се търсят. Интерес за фермерите представлява и посадъчният материал, който се предлага в късна есен. Най-търсени са новите сортове, създадени от ИЛВ – Плевен, коментира директорът на института.