След 20 години забрана: ЕС разрешава храненето с костно и месно брашно

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Двадесет години след забраната, Европейският съюз реши да разреши възможността за хранене с животински протеини. В Съвета на ЕС беше единодушно разрешено изменението на правилата, позволяващи използването на някои странични животински продукти във фуражите. Разрешава се използването на преработен животински протеин (ПЖП), произведен от отпадъци след клане от категория III (т.е. от здрави кланични животни). Ще бъде възможно във фуражите за свине да се използват преработени птичи протеини. Все още ще бъде забранено храненето на въпросните фуражи за преживни животни, както и вътревидовото хранене. Въпрос на време е обаче разрешението да бъде официално одобрено с документ на европейско ниво.

Завръщане след две десетилетия

До средата на 90-те години на миналия век т.нар месното и костно брашно бяха основният източник на протеин, използван при хранене на селскостопански животни. Кризата, причинена от появата на болестта “луда крава” –  спонгиформна енцефалопатия по говедата (BSE), доведе до това тези фуражи да бъдат изтеглени от храненето на преживни животни, а през 2001 г. бяха забранени и за фураж за свине и домашни птици, съобщават от pigprogress.

Междувременно последните изследвания и тенденции показаха, че използването на животинските протеини е полезно. От една страна, използването на странични продукти от хранително-вкусовата промишленост е в съответствие с идеята за Европейската зелена сделка. Освен това рискът от кроъстосано замърсяване изглежда минимален.

Стъпка в правилната посока

Ползите от това решение изглеждат значителни. Разрешаването на кръстосано хранене с животински протеин ще намали нуждата от внос на соев протеин, като същевременно ще увеличи самодостатъчността на Европейския съюз по отношение на фуражните протеини. В същото време ще бъде по -лесно да се балансира фуража – животинският протеин се характеризира с по -висока смилаемост от всеки растителен протеин. От една страна, това ще подобри ефективността на храненето, а от друга страна ще намали риска от нарушения, причинени от недостиг на хранителни вещества.

Трудно е да се пренебрегне и икономическият аспект – макар че е рано да се каже какви ще бъдат настоящите цени на ПЖП, въпреки това, следвайки котировките отпреди 20 години се вижда, че животинският протеин е бил очевидно по-евтин от соевия протеин по това време.

Промяната беше приветствана от групи по интереси в Copa-Cogeca и Асоциацията на преработвателите на птици и търговията с птици (AVEC). Предложението на ЕС признава липсата на риск за безопасността на храните при разрешаването на тези продукти и предлага законодателна рамка, която осигурява високо ниво на сигурност за всички членове на веригата на доставки, казва Пол-Анри Лава, старши съветник, AVEC.

Снимка

pigprogress.net

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА