Слаб интерес към търговията със зърно, цените – без промяна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Русия обърна нарастващия досега тренд с по-ниски стойности

В последните дни на 2023 година промените в цените на основните зърнени стоки бяха незначителни на световните борсови пазари, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ).

Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се повиши с 5 долара до 268 долара за тон. Във Франция пшеницата загуби 2 евро до 222 евро/тон, Украйна за пореден път остана на старата цена – 200 долара за тон, а Русия обърна нарастващия досега тренд с минус 5 долара до 242 долара за тон.

Движението при царевицата е подобно – в САЩ цената добави 2 долара до 210 долара за тон, Франция остана без промяна на 202 евро/тон, в Украйна след предишното повишение също нямаше промяна и котировките останаха на 185 долара за тон.

Цената на ечемика в Украйна не помръдна от предишното си ниво от 175 долара за тон. Рапицата на “Юронекст” (Euronext) след две седмици на повишение и последващ забележим срив сега отново е нагоре с 11 евро до 440,75 евро/тон.

Цените на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам пак тръгнаха надолу със загуба от 15 долара до 935 долара за тон, а цените на рафинираната захар за доставка месец март 2024 г. останаха единствените със забележимо движение след предишния срив и възвърнаха част от старата си цена с повишение от 35,70 долара, достигайки до 622,40 долара за тон на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг “Зърно” също остана спокойна. Котировките продава за хлебна пшеница са на 479 лв./тон, незабавна доставка (DAP), тези за фуражна пшеница са на 380 лв./тон от място. Маслодаен слънчоглед от място се предлага на 760 – 770 лв./тон, търсенето е на 660 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

Продължава предлагането на бяло брашно на 800 лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1540 лв./тон. Олио в бутилки се продава между 2 и 2,20 лв./л.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА