Сирене, мляко и масло са само животински продукти

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Растителни хранителни продукти не могат да се продават в Европейския съюз с наименованията сирене, масло и мляко, това реши Съдът на ЕС.

До съдебния казус се е стигнало, след като немска компания е продавала тофу масло и вегетарианско сирене, съобщава BBC. Тя твърди, че потребителите й не са въведени в заблуда, защото предлаганите продукти били чисти.

От декември 2013 г. в ЕС се допуска като мляко, масло, сирене, сметана и кисело мляко да се рекламират само продукти, които са направени от животинско мляко. Има и няколко изключения, сред които кокосово мляко, фъстъчено масло, бадемово мляко. Продукти от соя и тофу обаче не са сред изключенията.

В дългосрочен план обаче е възможно Европейската комисия да направи поправки в нормативната база като разшири списъка с изключения, така че да е допустимо на продукти от соя и тофу да бъдат давани имена като мляко и масло.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА