Силен риболов на хищници, отчитат рибарите в златната есен

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Костури с прилична големина, над средната за страната, ловят на родопския язовир “Голям Беглик” в приятните дни на „златната есен“. Като бонус идват и щуки, даже заради тях спинингисти­те се застраховат с надежден повод. Става добър риболов и на плувка, с жива стръв, даже понякога естествените примам­ки вършат най-добра работа. По понеже рибите са мобилни, важно е да се намери пасаж, за да се получат нещата.

И от този отдалечен на югоизток язовир “Малко Шарково” към 18 октомври идват вести за силен улов на хищници, най-вече костури и по-рядко бели риби. Влизат с лодки и разчитат на джигови при­мамки. До неотдавна хващаха по някой шаран или едра каракуда на дъно, но така и не може да се направи си­лен риболов на мирни риби там. По-скоро е въпрос на късмет. Поне с хищниците има шансове през напредва­щата есен.

Каракуди в стил „гол след гол“ ловят на язовир “Тракиец”. Рибите са от дребни до средно като големина и кълват интензив­но, но заради изобилието от раци местните хора са при­нудени да залагат на имитации – силиконова царевица и пластмасово топче са топпримамките през тази есен. Обикновена дънна въдица върши чудесна работа, но с фидер също се хваща доста риба. Шарани обаче няма, а мнозина не се впечатляват от каракудската инвазия.

Към 18 октомври все още може да се хване някоя и друга прилична ка­ракуда на яз. „Йовковци“, като проверената так­тика за нея е хранилка с качамак и силиконова царевичка за стръв. Но вниманието на риболовците от „постоянното присъствие“ се преориентира към хищниците. Замятат на рибка даже и от моста, където ловят бяла риба и костур. Щуки също има и то с всякаква големина. За тях въдица на тапа и енергична рибка, подадена сред плантациите от треви.

Плувкаджиите се тешат основно с морунаши от всякаква големина по река Тунджа в долното й течение след Ямбол. На дъно (на фидер) може да се хванат и каракуди, а шараните се възприемат като специален бонус. Спинингисти също наобикалят реката. Кефали, распери, щуки, костури – това са рибите, които най-често се отзовават на поканата.

СТАРИ КОРИТА НА ЯНТРА

По корекциите на Янтра, както местните хора наричат множеството заблатени стари корита на реката, сега е времето на щуките. Чува се за хващани зъбатки от Вър­бица, Драганово, Куцина. Все пак да предупредим, че в щукарския риболов няма никаква сигурност. Може в някой ден да се направи супер улов, а на следващия да няма и следа от хищника. По доста обраслите водоеми залагат основно на класически риболов с жива стръв, понеже на спининг трудно се работи.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА