Ще забрани ли Украйна вносът на полски земеделски продукти?

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Полша е най-големият доставчик на селскостопански продукти за Украйна

Украинските власти обсъждат налагането на ограничителни мерки върху търговията с Полша в отговор на блокадата на границата от фермерите и неспособността на полското правителство да разреши проблема, информират за  Forbes двама висши служители в правителството.

„Бихме искали да избегнем това, но сега сме на най-ниската точка и ако продължава така, ще трябва да се направи“, каза правителственият служител, пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса.

Ръководството на страната наистина обсъжда такава възможност, потвърди пред медиите Микола Солски, министър на аграрната политика и храните на Украйна.

„Ние сме за конструктивен подход, но, разбира се, ще сме готови да реагираме“, казва той. Според него решението може да бъде взето до две седмици. „Ще видим какво ще стане“, добави той. „Това е деликатна тема, така че все още няма какво да коментираме“, обясни той.

Полша е най-големият доставчик на селскостопански продукти за Украйна, се вижда от данните на Държавната митническа служба на Украйна за 2023 г. Общият размер на внесените селскостопански стоки от Полша през миналата година възлиза на 825,9 млн. долара, намалявайки с 120 млн. долара.

Полша е безспорен лидер сред европейските доставчици на стоки за Украйна. В същото време украинският износ на селскостопански продукти за съседната страна надвишава вноса повече от два пъти – 1,74 млрд. долара.

Един от най-експортираните продукти от Украйна за Полша е царевицата, а един от най-внасяните продукти от Полша е птичето месо, наред с млечните продукти, консервирани зеленчуци, храната за животни, шоколад, сокове и сладка и др.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА