Видео

Ще търсят чиновника зачеркнал несебърската дюна

IMG_0474
Автор: Агрозона
Споделена0

Ако Агенцията по кадастъра беше съставила и оповестила списъка с дюни в България, нямаше да има злоупотреби, според еколога Тома Белев

Ще се търсят виновните, които са подправили документите и са сменили предназначението на дюната в Несебър със скандално продадените 29 дка земи от горския фонд в морския град. Това бе обявено на извънредна пресконференция в столицата днес след първото заседание на междуведомствена комисия, в която участват и еколози, създадена със заповед на агроминистъра Мирослав Найденов. Целта й е да проследи цялата процедура по продажбата на 29 дка земи от горския фонд край Несебър, сделка която бе финализирана в края на миналата година и която буквално взриви обществеността, след като еколозите от За да остане природата в България оповестиха, че е незаконна .В края на другата седмица ще бъде готов доклада и лично ще бъде представен на премиера Бойко Борисов, обеща земеделският министър Мирослав Найденов.

Основната причина, за да се стига до подобни ситуации, е че Агенцията по кадастъра не си е свършила работата, коментира Тома Белев от За да остане природата в България. Той обясни, че агенцията е трябвало да състави списък с дюните в, който да бъде публично достояние. По този начин, всяка институция, която е упълномощена да издава документи, свързани с продажби, разрешителни за строеж и т. н., ще може да направи справка за това дали съответните терени не се намират в забранителен режим, и така ще бъдат избягвани грешки. Според Тома Белев в случая „Несебър” е нарушен основно закона за Черноморското крайбрежие, в който текстовете забраняват продажба и строеж върху дюните. В документите по казуса обаче се оказва че въпросният имот е бил изваден от „някого” от този списък и е било заличено предназначението му към дюните, каза министър Найденов. За нас е важно да намерим основните виновници, но по-важно е да има законодателни промени, свързани с публичността на ПУП, коментира екологът Белев. Той заяви че Мирослав Найденов се ангажирал изцяло да съдейства в това отношение.

За справка новият собственик на 30 дка в несебърската дюна е платил на държавата близо 1,5 млн. лв. Като физическо лице е вписано името на Димитър Петров, но според слуховете в крайморския град инвеститорите са свързани с кмета на Несебър, който е от партията на Братя Диневи.

Светлана Трифоновска

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *