Ще получат ли обезщетение стопаните от Пловдивско с по-малко от 100% пропаднали площи

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В предложения за одобрение проект на бюджетна рамка за 2022 г. са предвидени допълнителни средства за държавни помощи в размер на 150 млн. лв.Като част от тази сума са предвидени допълнителни средства за управление на риска от неблагоприятните метеорологични условия за 2021 и за 2022 г.

Средствата са в размер на 7 млн. лв. и ще бъдат част от бюджета на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, като бъдат насочени за изплащане на компенсации за напълно пропаднали площи (100 %) от неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2021 г. по всички земеделски култури, съобщиха от Министерство на земеделието в отговор на запитване на Агрозона.

Компенсация за 100% пропаднали площи

Бенефициери по помощта ще бъдат земеделски стопани, притежаващи констативни протоколи за напълно унищожени земеделски култури (100 %), издадени от експертни комисии към общински служби или областни дирекции „Земеделие“. Предстои да се вземе решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ за разпределение на ресурса за подпомагане. За целите на финансовата подкрепа ще бъдат утвърдени указания за прилагане, в които ще бъдат определени срокове за кандидатстване и изплащане на подпомагането. Указанията ще бъдат публикувани на страницата на ДФЗ, раздел „Държавни помощи“.

Компенсация за по-малко от 100% пропаднали площи

От допълнителния финансов ресурс за държавни помощи са заложени и средства за предоставяне на помощ de minimis на земеделските стопани за възстановяване на производствения потенциал след падналата градушка в област Пловдив през месец август 2021 г., заявиха още от МЗм.

В обхвата на подпомагането ще бъдат включени и земеделските стопани с щети под 100 %. Бенефициери по помощта ще бъдат земеделски стопани, притежаващи протоколи от неблагоприятното климатично условие в обл. Пловдив, които са издадени от експертни комисии към общински служби или областни дирекции “Земеделие“.

Предвиденото подпомагане се очаква да бъде утвърдено с решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“. За целите на прилагането на финансовата подкрепа, ще бъдат утвърдени указания в които ще бъдат определени срокове за кандидатстване и изплащане на подпомагането.

Утвърдените указания ще бъдат публикувани на страницата на ДФ „Земеделие”, раздел „Държавни помощи“, секция „Минимални помощи“.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements