Ще има нов етикет Произведено в планината

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Нов етикет ще отличава храните, които са произведени от суровини от планинските райони. Ще е подобен на този, който се използва за обозначение на еко и биопродуктите и ще важи за целия Европейски съюз. Целта е потребителите да разпознават продуктите, в състава на които са вложени суровини от свободно отглеждани животни или от растения, расли в чисти планински райони. Към тези храни няма да има строги изисквания, както към продуктите, носещи етикета “био”. Въпреки това не всеки ще може да се възползва от новото означение. Очаква се правилата за това какво може да се нарича “планински продукт” и как точно ще се получава правото да се поставя подобен етикет върху продуктите да са готови през февруари или март 2014 г. Това съобщи Роджър Уайт, говорител на еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош. Засега различните страни отстояват свои позиции за това на какви условия трябва да отговаря планинският продукт. Някои от държавите в ЕС са на мнение, че специалният етикет може да се поставя върху всяка храна, в която са вложени дори минимално количество суровини от планините. Повечето гласове обаче подкрепят тезата, че поне половината от суровините, които са вложени в планинския продукт, трябва наистина да са от планината.

Независимо какво ще бъде крайното решение, въвеждането на специалното означение ще бъде много добро за българските фермери и преработватели, коментират производителите. Ако се регистрират по новия ред, те ще могат да бъдат забелязани по-лесно на пазара, а и ще могат да кандидатстват за субсидии за реклама на продуктите си.

Сега една от спънките пред по-активното развитие на биоземеделието са високите цени на сертификатите, отчитат от Европейската комисия. Именно те отблъскват малките фермери от тази перспективна форма на агробизнес, отчита Жоао Онофре, директор на звеното за органично земеделие на Еврокомисията. Другата сериозна спънка пред увеличаването на броя на биофермерите е липсата на специални помощ за експорт на продукцията им. За да бъдат преодолени тези проблеми, се очаква да бъдат създадени специални помощи, които да покриват поне част от разходите на фермерите за придобиване на биосертификат, коментираха експерти от Комисията. Засега обаче не е ясно какви точно ще са те и под каква форма ще се отпускат. Регулацията за биологичното земеделие все още се изпипва, уточни ресорният еврокомисар Дачиан Чолош.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама