Инспекторите на Агенцията по храните са направили над 19 300 проверки
От началото на обявеното извънредно положение до средата на октомври на територията на страната са направени общо 19 339 проверки във връзка със спазването на изискванията заложени в Указанията към бизнес операторите в сектора на храните във връзка с COVID-19, съобщава изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков по време на 13-та НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „Наука в условията на COVID-19“. Според статистиката по официален контрол са направени 19 058 проверки, а по сигнали на граждани – 281. Актове за нарушения са издадени на 49 обекта, а предписания – 1839 в цялата страна, казва още проф. Желязков.
Най-често срещаните несъответствия, констатирани при проверките на инспекторите от БАБХ, са общо шест. На първо място най-често се констатират пропуски в предвидената честота на дезинфекция в обекта, както и нейното документиране. Не се представя инструкция за приготвяне на дезинфекционния
разтвор – процентни концентрации, както и не е поставен дезинфектант на видно място в обекта, откриват инспекторите. Сред нарушенията е и фактът, че персоналът е без работно облекло и маски, липсват средства с вирусоцидно действие и не е извършено обучение на персонала, зает с приготвянето и
сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да
се сведе до минимум възможния риск за разпространение на COVID19, казват още от БАБХ.