България има запазени 8 храни, десетки вина и ракии
Шест са държавите, които имат най-много регистрирани географски означения (ГО) в ЕС за секторите земеделски и хранителни продукти, вино и сипртни напитки, научи Агрозона от земеделското министерство. Това са Германия, Португалия, Гърция, Испания, Франция и Италия. Тези държави са регистрирали в ЕС между 100 и 999 означения. В средната категория, където попада и България, са още 15 държави – Дания, Ирландия, Литва, Кипър, Словакия, Швеция, Полша, Нидерландия, Белгия, Чехия, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и Унгария. Те са регистрирали между 10 и 99 географски означения. България е регистрирала В Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) и в Европейския регистър на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ) вписаните българските продукти към момента са 8 броя, които са ЗГУ „Горнооряховски суджук“; ЗГУ „Българско розово масло“; ХТСХ „Филе Елена”; ХТСХ „Луканка Панагюрска”; ХТСХ „Роле Трапезица”; ХТСХ „Кайсерован врат Тракия”; ХТСХ „Пастърма говежда”; ЗНП „Странджански манов мед“ / „Манов мед от Странджа“.
Увеличение на броя на производителите има в регистрите на ЗГУ „Българско розово масло“, ХТСХ „Филе Елена“ и др.
Също така на европейско ниво са регистрирани 54 български вина и 12 български ракии с географски означения.
Като малки ползватели на географски означения са определени държавите Естония, Малта, Латвия, Люксембург и Финландия, които имат запазени между 1 и 9 имена.