ЕС въвежда нови правила за географските указания

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Скъсява се срокът на регистрация, производителите ще имат повече права

Комисията по земеделие на Европейския парламент прие единодушно доклад относно реформата на правилата на ЕС за регистриране и защита на географски указания (ГУ) за вино, спиртни напитки и селскостопански продукти, както и схемите за качество на селскостопанските продукти.

 

Защита онлайн и като съставки

За да защитят по-добре ГУ онлайн, евродепутатите подкрепиха разпоредби, които да гарантират, че всички домейни, злоупотребяващи с името на ГУ, се затварят автоматично или се присвояват на група производители, която използва ГУ законно. За да подпомогне тази задача, Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) трябва да създаде система за предупреждение, която да наблюдава регистрацията на имена на домейни.

Като общо правило на производителите на преработени продукти трябва да бъде забранено да използват ГУ в името на техния продукт, съдържащ съставка с ГУ, освен ако не им е разрешено това от група производители.

 

По-проста процедура за регистрация

За да се премахне бюрокрацията за производителите, евродепутатите предлагат да се намали времето, което Комисията трябва да регистрира ново ГУ, от шест на пет месеца и да се ограничи периодът на удължаване до максимум три месеца и то само в надлежно обосновани случаи.

Националните органи трябва да управляват повечето искания за промени в съществуващи регистрации с ГУ, без Комисията да ги проверява отново, за да ускорят процедурата за изменение и да намалят натоварването, добавиха евродепутатите. Депутатите искат Комисията, с нейния уникален земеделски опит, да продължи да администрира системата за ГУ, а не EUIPO, както се предлага в проектотекста.

 

Уникална устойчивост на ГУ

Благодарение на дългогодишните си разнообразни традиции, селскостопанските продукти, защитени с ГУ, имат специфични устойчиви характеристики, казва Комисията по земеделие. Евродепутатите предлагат производителите да обяснят своя ангажимент към социална и екологична устойчивост в доклади, достъпни за потребителите на портал на ЕС.

 

Повече права за групите производители

И накрая, евродепутатите искат на признати групи производители – определени от страните от ЕС и действащи като единствен представител за конкретни ГУ – да бъдат дадени повече отговорности, като например установяване на минимални условия за използване на име с ГУ или надзор на честната употреба на ГУ. Признатите групи производители следва също така да могат да получават задължителни финансови вноски от всички производители на стока с ГУ.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама