Шеф готвачи, собственици на семейни и по-големи ресторанти, както и представители на хранителната индустрия се обединиха в защита на пчелите от неоникотиноидите в САЩ. Коалицията, наречена Bee Friendly Food Alliance е основана през февруари 2017 г. и се разраства под менторството на организацията за научни изследвания в областта на околната среда Environment America.
Организаторите на кампанията в защита на пчелите са обиколили цяла Америка и са събрали над 4 млн. подписа срещу употребата на неоникотиноидите. Подписката ще бъде предадена на държавната Агенция за защита на околната среда. Освен това на разположение на ресторантите е специално лого, коетоправи разпознаваеми онези заведения за хранене, в чието меню са посочени храните, които се произвеждат благодарение на пчелите.
Трудно е да оценим икономическото значение на пчелите за ресторантьорския бизнес, то е огромно, казва Кристи Люит, директор на организацията Partnerships for Environmental America, която участва в инициативата. Работата на ресторантите зависи от сигурните доставки на много храни, които се произвеждат благодарение на пчелите, които опрашват 71% от храните, които слагаме на трапезата си всеки ден. Без тях няма да имаме огромен асортимент от плодове, зеленчуци, ядки, кафе и какао, на които днес се наслаждаваме. Освен това пчелите опрашват растенията, с които се хранят селскостопанските животни.
Когато обаче семената на земеделските култури са третирани с неоникотиноиди, вредните вещества попадат в полена и нектара на растенията, и така нанасят вреди на пчелите. Неоникотиноидите са 6 000 пъти по-вредни от пестицидите, които са забранени от десетилетия. Ето защо от коалицията искат да дадат повече информация за пчелите на обществеността, особено потребителите, клиентите и малките деца.