Шафранът помага при диабет

Георги Узунов
Георги Узунов
6 Минути

Ако трябва да изброим три от най-скъпите и тренди удоволствия в света, няма как да не споменем подправката, която подлуди планетата –шафранът.  Не са малко и скептиците, който наричат цялата идилия с нашумялата мерудия маркетингова стратегия. И все пак не може да бъде отречен причудливия горчив вкус на оранжевите нишки, нито пък цветът на Ориента.

saffron, шафран Непретенциозната култура печели все повече привърженици и у нас, както за консумирането, така и за производството й. И не забравяйте шафранът е добра инвестиция, но отглеждането му е трудоемко. Не става въпрос за земята, там шафрановият минзухар иска само едно-отцедлива почва, влагата не е добре дошла. Трудностите идват, когато дойде време за обработване. Цялата работа работа се върши на ръка.

Шафранът е подправка, която се получава от цветовете на култивиран шафранов минзухар (Crocus sativus).Трите близалци на цвета и една част от стъбло, свързваща близалцата с останалата част от растението се отстраняват и изсушават. Именно така се получава и шафрановият цвят, който виждаме в магазините.

Колкото по-нашумял става шафранът, толкова повече митове и легенди се създават относно откриването и използването му. Факт, обаче е, че шафрановите цветчета са били познати преди 3500 г. Още минойците изглежда са били запознати със свойствата на дивия минзухар. Те започват да отглеждат лилавият цвят, а по-късно откритите стенописи потвърждават това (археолози откриват стенописи изобразяващи берачи на шафран).

Независимо от споровете за произходът му, трябва да се има в предвид времето на сеитбата му- юни или юли, както и прибирането на реколтата- края на октомври и началото на ноември. С това условие Ориента има право да претендира за отрочето си.

Освен красив, шафрановият минзухар има много качества за здравето. Ето някои от тях:

Имyннa cиcтeмa

Вирусите стават все повече с всяка изминала година, а имунната ни система все по-слаба. Аскорбиновата киселина съдържаща се в шафрана може да изгради здрава имунна система и то без да вреди на друг орган, както се получава при химичните вещества. Освен това, той е чудесно хапче за здрав сън. Забравете безсънните и неспокойни нощи. Добавете малко шафран в чаят си и сънят ще дойде съвсем скоро. Добрият сън е път към здравото тяло и бодър дух.

Защитава от появата на рак

Според учени, изследвали шафрановите нишки, той може да бъде добър помощник в борбата срещу рака. Шафранът съдържа кроцин. Когато той влезе в контакт с раковите клетки им причинява т. нар. апоптоза или клетъчна смърт. Шафранът съдържа ĸapoтинoиди, зa ĸoитo ce cмятa, чe пpичинявaт тoĸcични и cмъpтoнocни peaĸции нa няĸoи paĸoви ĸлeтĸи в тялoтo, ĸaтo нaпpимep лeвĸeмични ĸлeтĸи, capĸoмни ĸлeтĸи и paĸoви ĸapцинoмни ĸлeтĸи.

Изследователи в Мексико, които са изучавали екстракт от шафран, са открили, че шафранът и неговите активни компоненти показват способност да инхибират човешките злокачествени клетки. Не само, че подправката потиска раковите клетки, но имат положителен ефект върху здравите.  Освен това спомага за по-бърз растеж на косата след онкологично заболяване.

шафран
Контролира диабета

Шафрановият минзухар съдържа високи нива на манган. Именно той помага на тялото да оптимизира нивата на кръвна захар и регулира инсулина. Диабетът е една от най-разпространените болести в съвременния свят. Подценяването на болестта може да доведе до смъртоносен край. При редовна консумация на шафран нивата на захарта в кръвта могат да намалеят до 20%.

Много полезен е и чаят от шафран. Той действа като „чистач“ на плаката натрупала се по стените на кръвоносните съдове. Чаят предизвиква и обилно изпотяване, което също спомага за изчистване на организма от вредните токсини.

Успокоява раздразнения стомах

Още преди 3000 г. шафранът е използван в източната медицина като лекарство. Древните хора открили, че той е незаменим при дискомфорт на стомаха. При пареща болка, киселини, нарушено храносмилане и язви той може да бъде много полезен. В миналото растението е било лек и за поява на морбили при децата, загуба на апетит. В Индия пък използвали минзухара за проблеми с бъбреците и черния дроб. Богатото съдържание на минерали намалява образуването на язви.

Намалява депресията

Хората страдащи от различни депресивни състояния растат всекидневно. Използването на антидепресанти е временен изход от психичното неразположение. Само в САЩ констатираните случаи на дълбоко депресивно състояние върху хора е 19 милиона. Учени изследваха шафрана и установиха, че той е чудесна алтернатива на много фармацевтични медикаменти. Използването му може да бъде при слаба до умерена депресия.  Съдържанието на кроцин и сафран, невротрансмитерите допамин, серотонин и норепинефрин влияят на настроенията ни. Зa дa бъдe ефективно, нaй-вaжнoтo e дa ce yвepитe, чe ĸyпyвaтe 100% иcтинcĸи шaфpaн.

шафранн

Десерт с цвят на огнен залез

Ето и една лесна и любима рецепта с шафран, български йогурт, смокини и ядки:

500 гр кисело цедено мляко

1 щипка шафран

Шепа подпечени бадеми или шам фъстък

20-25 мл Бадемов екстракт (може и вода)

Сладко от смокини (по вкуса на всеки)

Поставете шафрановите нишки в малка купа. Добавете екстракта или водата и разбъркайте. Оставете да престои 10 мин. Добавете киселото мляко и внимателно разбъркайте. Сипете в избраните купички млякото с шафрана, поръсете с начупените печени ядки и сладкото от смокини.

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА