За една година българските картофи са поскъпнали с 85%, а вносните – със 70%. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от “Econ”.
Цената на зелената салата е скочила с 60% през април спрямо същия месец на миналата година. Повишението при фасула, брашното, краве сиренето, маслото, свинското и пилешкото месо е в диапазона 13-18%. По-малко са се увеличили цените на олиото, кашкавала и някои месни продукти – с между 3 и 7%.
За една година са намалели стойностите на едро на яйцата M (с 24%), както и на захарта и ориза (с 3-6%). Цената на българските оранжерийни домати се доближава до нивото от същия месец на миналата година, докато при вносните се наблюдава ръст от около 13%. На по-високи цени през тази пролет се търгуват и българските ябълки, като годишното поскъпване при тях е 21%. В сравнение с март 2013 г. през април краставиците са поскъпнали с 40%, а доматите – с 8%. Цената на зелената салата се е увеличила с 26% за месец. С 9,5% са поевтинели яйцата през април спрямо март.