Сега е моментът да започне подготовката за сеитбата на есенниците

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Сега е моментът да се започне с подготовката за сеитбата на есенниците. Това заяви Христина Георгиева, директор на Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик, съобщи “Фокус”.

„Производителите на зърнено-житни култури трябва да знаят, че не е рано да помислят за есенната кампания по сеитбата на тези култури. Трябва да се започне с настаняване на културите по площите, да се изградят обръщения, при които да се редуват житна с окопна култура”, добави Георгиева.

Според нея монокултурното отглеждане през последните години е повсеместно явление, но не е желателно. „Въпреки че при житните се редуват ечемик с пшеница или третикале, това не удачно. Всички житни имат една дълбочина на кореновата система, един и същи вид болести, неприятели и плевели ги нападат и не е голямо постижение да се редува един вид с друг. Трябва да се редуват с окопни култури”,сподели Георгиева.

“Ако не е възможно с други, да бъде поне слънчоглед или най-малкото с грахове, които са есенна сеитба, за да се използва влагата”, допълни експертът.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements