До 2025 година всички хранителни продукти на Nestlé ще бъдат приготвяни с яйца от свободни кокошки, съобщиха от компанията. В Европа над 40% от яйцата, използвани от фирмата, вече са от свободно отглеждани източници.
До края на 2020 година в Европа и САЩ Nestlé ще използва само яйца от свободни кокошки. За останалата част от Северна и Южна Америка, Близкия Изток, Африка и Океания това ще стане до 2025 година, като промяната в Азия ще бъде завършена в същия преходен период, ако условията позволяват.
“Свободните” кокошки се отглеждат на площ от минимум 4 кв. м. на птица през деня.През миналата година стана ясно, че до 2025 г. големите супермаркети в Обединеното кралство ще продават само яйца от свободни кокошки. Това е техен доброволен ангажимент, става ясно от информация на worldpoultry.net. В момента текат консултации с производители и търговци за установяване на стандарт за „щастливите“ яйца.
Сред разглежданите алтернативи на клетъчното отглеждане е отглеждането на кокошките в затворени помещения, където те могат да се движат свободно. Двигател на тези промени е петиция, инициирана от 14-годишно момиче. То настоява супермаркетите да променят практиките си и е събрало половин милион подписа.