Само в 17 области изследват месото от глигани за трихинилоза

В 27 лаборатории у нас може да се прави изследване на месото от диви и домашни прасета за трихинилоза. Те обаче са разположени в 17 области, затова често се налага на ловджиите да пътуват и по стотина километра, за да оставят пробите си за проверка. Много важно е да се изследват всички диви свине, независимо къде са отстреляни, това важи и за домашните свине, които хората отглеждат по дворовете си, защото тези животни са приносители на трихинилоза, предупреждават експертите. Последствията са изключително неприятни, а по неофициални данни до 6 % от заболелите умират. Хората, които веднъж са се разболели до края на живота си трябва да провеждат терапия, която да ги предпазва от повторно развитие на болестта.
В наши дни изследване на дивечовото месо става по т.нар. ензимен метод, при който пробата се смила и се поставя в реактив, който имитира стомашно съдържание. В този случай, дори да има един болестотворен причинител, той се активизира и може да бъде засечен. Това обаче се прави само в лаборатории.
След като приключи лова, докато не излязат резултатите за трихинилоза в рамките на два-три дни, не трябва да се консумира месото, напомнят опитните авджии. Ако по-някаква причина има констатирано заболяване, месото трябва да се изгори в екарисаж, но ако няма такава възможност е необходимо за се направи дълбоко загробване. Трупът се слага на повече от метър дълбочина, за да не може хищник да го изрови и да го изяде и да продължи да разнася паразита. Няма опасност месото да се развали, докато се чакат резултатите, ако е съхранено правилно. Може да се сложи и във фризер, но замразяването не унищожава паразита.
№ по ред | Лаборатория |
1 | ЛИ АЛИМЕНТИ – офис I |
2 | ЛАБОРАТОРЕН БЛОК – ВСЕ, ДЗЖ при “БИОФАРМ-ИНЖЕНЕРИНГ” АД |
3 | Изпитвателна лаборатория „Лабораторни дейности” при ОДБХ – Благоевград |
4 | Изпитвателна лаборатория за диагностика и контрол-направление „Диагностика на заболяванията по животните“ при ОДБХ – Варна |
5 | Изпитвателна лаборатория по ветеринарно санитарна експертиза ОБДХ – Враца |
6 | ИЛ отдел „Лабораторни дейности” при ОДБХ – Хасково; |
7 | Отдел „Безопасност и качество на храни” при ОДБХ – София-град |
8 | ИЛ отдел „Лабораторни дейности“ при ОДБХ – Пловдив |
9 | Изпитвателна лаборатория при ОДБХ – Шумен |
10 | Изпитвателна лаборатория при ОДБХ – Габрово |
11 | Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) – гр. София |
12 | Изпитвателна лаборатория при ОДБХ – Сливен |
13 | Лаборатория за анализ на храни „Св. Георги“ при „ГЕЯКОМ“ гр. Бургас |
14 | Лаборатория за изпитване на храни, фуражи и биологични материали при Районна Ветеринарна Станция Русе ЕООД |
15 | ИРЛ гр. Ст. Загора към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) – гр. София |
16 | Лаборатория „Диагностика 7“ при „Диагностика 7“ ЕООД гр. Ловеч |
17 | Лаборатория за изпитване „ОМНИЛАБ“ |
18 | Изпитвателна лаборатория “ЕВРОНЕС” към “АВАЛОН ВЪРДЖИН”АД |
19 | Изпитвателна лаборатория към предприятие за месодобив EТ „ВЕЛИЧКО ИВАНОВ – ВЕНЕЦИЯ“ |
20 | Изпитвателна лаборатория към предприятие за месодобив „БИЛИЯНА МЕС“ ЕООД |
21 | Изпитвателна лаборатория „ЛАБ СТАНДАРТ ВСЕ“ ООД |
22 | Лаборатория за изпитване към предприятие за месодобив „НИК ЛАБ“ |
23 | Лаборатория за изпитване към предприятие за месодобив „ЕДРИНА“ ООД |
24 | Лаборатория за изпитване „РОДОПА ЛАБ“ към предприятие за месодобив „Родопа 2005“ ООД |
25 | Лаборатория за изпитване „БРАТЯ ТОМОВИ“ АД към предприятие за месодобив „Братя Томови“ АД |
26 | Лаборатория за изпитване ANTOLA MEAT LAB към предприятие за месодобив „Тандем-Попово“ ООД |
27 | Лаборатория за изпитване „МЕСНИ ПРОДУКТИ“ към предприятие за месодобив Месни продукти ЕООД |