Салатата ни от вносни зеленчуци, изнасяме черупкови плодове и сливи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

По предварителни данни на НСИ, през периода януари – октомври 2021 г. в страната са внесени 251,2 хил. тона пресни зеленчуци и 293,3 хил. тона пресни плодове, което е респективно с 10,8% и 5,2% повече спрямо същия период на 2020 г, показва анализ на земеделското министерство.

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 10,5 хил. тона или 14,2%), краставици (с 7,1 хил. тона или 34,8%) и пиперки (с 4,5 хил. тона или 17,5%). Повишение се наблюдава и при вноса на патладжани, зеле, лукови зеленчуци, гъби, марули и тикви – с между 4,9% и 26,5%. От друга страна, доставките на картофи спадат със 7,9% (3 хил. тона), а тези на моркови и репи – с 8,3% (1,2 хил. тона).

Близо половината от целия внос на пресни плодове за десетте месеца на 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 146,2 хил. тона, с 6,1% повече на годишна база. Внесените количества грозде, пъпеши, череши, дини, круши, ягоди и черупкови плодове нарастват в границите от 2,9% (грозде) до 42,9% (черупкови плодове) спрямо същия период на 2020 г., докато при прасковите, ябълките, кайсиите и сливите е налице намаление с между 9,7% (праскови) и 64,9% (сливи).

Предварителните данни за десетте месеца на 2021 г. сочат ръст на изнесеното количество пресни зеленчуци с 30,7% на годишна база, до 45,9 хил. тона. Експортът на пресни плодове е в размер на 37 хил. тона, с 0,5% над отчетения по същото време на 2020 г.

Най-голям принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 4,6 хил. тона (67,9%) и краставици – с 3,9 хил. тона (37,8%). Нараства и износът на пиперки, гъби, зеле, патладжани, тикви, картофи и лукови зеленчуци – от 13% при пиперките до малко над два пъти при луковите зеленчуци. Същевременно, експортът на сладка царевица и бобови зеленчуци (основно грах) се свива, съответно с 24,9% и 45,2%.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за десетте месеца на 2021 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. Реализираните извън страната черупкови плодове, праскови, грозде, кайсии, ягоди и сливи са с между 4,8% и 96,2% повече на годишна база, докато при вишните, дините, черешите, крушите и ябълките се отчита намаление с между 7,3% и 54,7%.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА