С началото на тазгодишния гроздобер стартира нов трансграничен винен проект

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

С началото на тазгодишния гроздобер в българо-македонския трансграничен регион стартира проект „Обмен на опит и добри практики във винопроизводството – принос за по-добро трансгранично икономическо развитие” по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония 2007-2013 г. Партньори по проекта са Сдружение „Регионален Център за сътрудничество „Спектар” – гр. Крива Паланка, Сдружение „Евроинтегра” – клон Кресна – Сандански и Съюзът на енолозите в България – клон Благоевград.

„Проектът ще използва резултата от богатия добив на различни сортове висококачествено грозде като основа за ускоряване икономическото развитие на региона, споделя Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България и републикански експерт-енолог. Според него за поредна година благоприятните климатични условия в региона не изневериха на винопроизводителите и винолюбителите. Меката зима и липсата на късни пролетни мразове са основна причина за очакваните оптимални реколти за отделните сортове вино. В българо-македонския трансграничен регион се отглеждат белите сортове Мускат, Сандански Мискет, Шардоне, Траминер и емблематичната за региона Керацуда. Техния гроздобер вече започва, а в края на септември ще стартира и гроздоберът на червените Мерло, Каберне Совиньон, Рубин и Широка мелнишка лоза. Според Станимир Стоянов се очаква изключително добра реколта 2013 и няма да има драстични промени в цената на гроздето спрямо предходната година – масовите сортове грозде ще вървят между 0,40 – 0,60 ст., а висококачествените между 0,70 ст. – 1 лв. за кг.

Трансграничният проект ще работи в посока повишаване качеството на произведената винена продукция от тази богата реколта, както и нейното популяризиране на национално и на европейско ниво. За да се ускори този процес, проектът предвижда основаването на Сдружение на Македонските енолози, което ще координира и подпомага дейностите на винопроизводителите и лозарите от региона. Предстои провеждането на специализирани обучения в двете държави, които да подпомогнат обмена на информация между македонските и български енолози и същевременно да запознаят подробно участниците с европейските наредби за винопроизводство. Благодарение на проекта ще бъде създадена и уникална по рода си винена карта, която ще индикира всички лозя и винопрозиводители в региона, за да предостави необходимата информация относно произхода на различните сортове вино, както и да ускори неговото популяризиране.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements