С евросредства земеделец въвежда NO-TILL технологии в стопанството си

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Земеделският производител ЕТ „Томаш – Джелял Етем” от село Вазово, община Исперих, започна да изпълнява проект „Закупуване на специализирана земеделска техника, покриваща изискванията за опазване на околната  среда, иновация и цифровизация в стопанството”. Той е подкрепен от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”.

Бюджетът на проекта е в размер на 270 628 лева, от които 135 314 лева са безвъзмездна помощ, а останалите – собствено участие.

Предвижда се въвеждане в стопанството на бенефициента на No-Till технологии (консервационно земеделие). Това е подход за управление на агро и екосистемите за подобряване на устойчивата производителност, повишена печалба и продоволствена сигурност, като същевременно се запазва и подобрява ресурсната база и околната среда. То се характеризира с три основни принципа – минимално механично обезпокояване на почвата, постоянно покритие на почвата с органична материя и диверсификация на културите, отглеждани последователно и/или в асоциация.

Инвестицията включва закупуване на земеделска техника за прецизна обработка на почвата и сеитба – дискова брана и дигитализирана сеялка за директна сеитба.

Очаква се проектът да приключи до средата на 2025-та година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА