С близо 60% са намалели случаите на замърсяване на въздуха в страната

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

С близо 60 процента са намалели превишенията, отчитани от мониторинговите станции за качеството на въздуха в страната за осем години – от 2011 до 2018 г. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на международната конференция за качеството на въздуха – Sofair, организирана в НДК от Столичната община и Съвместния изследователски център на ЕК.

Във форума участват кметове и заместник-кметове на градове като Солун, Схидам, Тирана, Катовице, Кьолн, Порто.

Министърът напомни, че България бе осъдена от Съда на ЕС за проблеми с чистотата на въздуха на 28 града през 2017 г. От тези градове, по предварителни данни към тази година, девет вече покриват нормите и са извън наказателната процедура, а в шест от тях това изпълнение е устойчиво. Остават 25 процента от станциите в национален мащаб, при които данните не отговарят на нормите, каза Димов и допълни, че в близките години трябва да се подобри ситуацията и при тях.

Той коментира и ситуацията в столицата. През последните три отоплителни сезона няколко от станциите в столичните квартали отчитат драматично подобряване – такива са в районите “Дружба” и “Младост”, където вече има покриване на нормите; спад е отчетен и в станциите в “Павлово” и “Хиподрума”. Според министъра по-специално внимание трябва да се обърне единствено на станцията в “Надежда”, която показва сериозно превишаване през последните три отоплителни сезона.

Нено Димов посочи, че икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха. Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, каза още Димов и допълни, че дори в градове като София той е съсредоточен в квартали, където хората нямат достатъчно добри икономически възможности, и затова приоритетът на правителството за повишаване на доходите е пряко свързан с опазването на околната среда.

Градовете могат да са двигател на по-мащабни и големи държавни решения, защото ние първи виждаме това, което работи, и това, което не работи толкова добре; това, което хората приемат, или това, което не са склонни да приемат и в което да участват. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към гостите.

Фандъкова отбеляза, че от местната власт зависи да се привлекат все повече хора към каузата. Вярвам, че хората участват тогава, когато видят, че ние, градската управа, институциите, си вършим работата, каза тя и допълни, че за нея тази конференция е важна, защото е възможност за обмяна на опит и създаване на добър климат за намиране на ефективни решения.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА