Кланиците в страната са се увеличили с 2 обекта
През 2018 г. са произведени 90 438 тона червено месо, което се равнява на 11% повече, сравнено с 2017 г., съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Броят на закланите животни през м.г. се увеличава със 7% на годишна база, като закланите животни директно в стопанствата през 2018 г. са 830, 4 хил. броя. Експертите обясняват, че това е ръст с 2,6% сравнено с предходния период. Общият брой на животните, заклани в кланиците за червено месо, се равнява на 1,566 млн. броя. Произведеното месо в стопанствата е 19 231 тона, което е с 15,7% спрямо 2017 г.
През 2018 г. закланите говеда в кланиците са 34,3 хил. бройки, което е с 2,8% по-малко, сравнено с 2017 г. Със същия размер намалява и кланичното месо, добито от тях. Броят на закланите крави се увеличава със 7,4%, достигайки до 20,4 хил. животни, намаляват обаче закланите овце. През 2018 г. те са 340 хил. брой, като това е спад с 4,8%. Произведеното свинско месо обаче е с близо 13% повече на годишна база, достигайки до 80 541 тона. Закланите свине се равняват на 1,189 млн. животни.
При биковете и воловете се наблюдава намаление на закланите животни и на кланичното тегло съответно с 10% и 13,6% спрямо 2017 г.
Водещо място в промишленото производство на червено месо през 2018 г. заема Южният централен район с близо 29% от общото произведено месо, като там са добити над 26 хил. тона мръвки. Свинското месо, добито в региона, представлява 26% от общото добито в страната от тази категория и се равнява на над 21 хил. тона.
През 2018 г. на територията на страната са работили 79 кланици – с 2 броя повече на годишна база. В 71 от обектите се колят свине, в 50 – дребен рогат добитък, а в 8 – биволи и еднокопитни.