С 1000 фиданки доброволци ще се борят с ерозията в местността Черни камък

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

От днес, 19-и до 27-и септември сдружение „Тринога” организира доброволческа кампания под надслов „Пази и залесявай около извори!” в село Желен за създаването и развитието на екосистема в ерозирал район, съобщават от екологично сдружение “За Земята”. За целта в засушената местност Черни камък ще бъдат засадени 1000 фиданки от горски и медодайни видове. Почвата ще бъде подготвена и подобрена чрез засаждането на бобови и житни растения. Усилията на „Тринога” са насочени към създаването на биоразнообразие и развитието на влажни зони в местността.

От 2012 година насам сдружението провежда доброволчески акции за изграждането на растителна ограда около терена и създаването на специфичен микрорелеф, спомагащ за улавянето и съхранението на дъждовната и снежна вода, както и за задържането и натрупването на органична материя. Успешното изграждане на жива ограда и оцеляването на засадените растения окуражават членовете на „Тринога” да продължат своята работа. Живата ограда предпазва изворната зона от стадата в района, а за да преминават те свободно през местността са оформени вътрешни живи стени, образуващи коридори.

На терена вече са изкопани ями, канали и микроводоеми. По време на доброволческия лагер ще се оформи релефът на местността, а растенията ще бъдат засадени и защитени с трънливи клони. Техническите решения относно изкопната работа и засаждането на фиданките бяха взети от специалисти по време на летния събор на „Тринога“ през август. Сега на площ от 4 декара около самия извор доброволци ще засадят хиляди семена на горски и овощни дървета, на малиноплодни и ягодоплодни, както и грудкови и билкови видове за изграждането на разнообразна етажирана растителност. На обновения терен предстоят международни срещи с екологична, здравна и педагогическа насоченост, както и стажове и обучения за обмен на знания и взаимопомощ.

Посетителите на „Тринога“ могат да се регистрират и да станат членове-гости на сдружението, а след това и да участват в живота на общността с доброволен труд, материален принос или дарения – според възможностите си. Основната част от дейността си сдружението развива в два центъра в село Желен, близо до Своге. Първият – „Даскаловата къща“, се намира в центъра на селото и е 150-годишна постройка с възрожденска архитектура и двор с овощни дървета, малини и билки, както и зеленчукова градина и нива. Центърът се развива устойчиво от 1978 г. насам чрез пермакултурни методи и практики от биодинамичното земеделие. Доброволците и гостите на „Тринога“ обаче остават предимно във втория център на сдружението – „Черни камък“. Той се намира в едноименната местност, на 3 километра от центъра на селото и представлява малка махала от стари кирпичени къщи, разположени в изворна зона. Поради обезлесяване и ерозия мястото е засушено. Именно тук членовете на „Тринога” и доброволците ще опитат да прекратят ерозията и да развият новата екосистема.

През „Черни камък“ преминават между 200 и 1000 доброволци, стажанти и гости годишно. Най-често това са семейства с деца, ученици, студенти, младежи, пътешественици, местни жители, преподаватели и хора, дошли да споделят или потърсят знания в областите екоземеделие, природна медицина, педагогика и взаимопомощ. Всички те ще ползват средата, създадена чрез проекта, и благата, които произхождат от нея.

Проектът не само сплотява хората, ангажирани в неговото осъществяване, но и осигурява благотворна среда за обмен на знания и опит и е чудесен пример за подражание за бъдещите посетители на „Тринога”.

„Пази и залесявай около извори!” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

За повече информация за инициативата, от организацията посочват следния контакт:
Филип Кирилов
ръководител на доброволческия лагер, сдружение „Тринога”
тел.: +359 885 050 565
e-mail: [email protected]

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА