Руското правителство не предвижда премахване на митото върху износа на пшеница

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Руското правителство обяви, че не предвижда премахване на митото върху износа на пшеница през пазарен сезон 2016/17. Фермерите се надяват на повече приходи.

Налагането на митото няма негативно влияние върху износа на зърнени култури от страната, каза вицепремиерът Аркади Дворкович. Той уточни, че през пазарната 2015/16 г. Русия е била най-големият износител на пшеница в света.

Спадът на цените на зърнените култури на вътрешния пазар ще продължи в резултат на голямата реколта, ако митото за износ продължи да потиска разрастването на износа. Цената на хлебната пшеница през юли 2016 г. в европейската част на Русия намаля с 13% спрямо юни и достигна 9 500 рубли за тон (131,63 евро/тон). В останалата част от страната падна със 17% до 8 600 рубли за тон (119,16 евро/тон). На световния пазар стойността й в момента е 163 щ.д./тон, което е с 6% по-малко в сравнение с шест седмици по-рано и преобърнато в местната валута отговаря на около 10 860 рубли.

Експертите не са единодушни относно ефектите от наложеното мито върху износа. По оценка на най-големият износител в страната не може да се очаква значителен ефект, защото ефектът от митото би бил негативен, ако стойността му беше над 13 000 рубли (180,13 евро/тон). От агроминистерството обаче посочват, че митото ще допринесе за повишаване доходите на фермерите.

Митото бе въведено през февруари 2015 г. с цел да осигури продоволствие за населението. Поради това, че рублата се обезцени, износът става по-изгоден, отколкото продажбата на местния пазар.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements