В Новосибирския институт по цитология и генетика ( ICG ) към сибирския клон на Руската академия на науките учените обещаха да въведат нови сортове пшеница, обогатена с цинк до 2024 г., съобщава ТАСС .
Обогатените зърна ще бъдат полезни за хората с недостиг на цинк. Има много такива сред вегетарианците, тъй като този компонент навлиза в човешкото тяло с продукти от животински произход, по-специално с месото.
“За да се създаде обаче такъв сорт, изследователите трябва да проведат обширни изследвания, да съберат и анализират много данни. Ще отнеме поне една година, за да се изработи основният аспект на този проблем”, коментира Елена Салина, шеф на лабораторията по молекулярна генетика към института.
Учените все още не са намерили „донор“ за новия сорт. Това може да бъде както култивирана пшеница, така и дива. Ще се избере тази, в която съдържанието на цинк вече е високо.
Салина смята, че бъдещият сорт пшеница ще бъде особено подходящ за страните от т.нар. Трети свят. Той ще бъде много полезен в онези региони на света, където хората, поради бедност, не могат да си позволят да ядат месо и имат недостиг на витамини.
Четете още: ФАО: Рекордно производство на зърно в света през 2019 година