Русия увеличава производството на риба. Ръководителят на Руската федерална агенция по рибарство Илия Шестаков заяви, че съществуват 3 основни източника за икономически ръст в отрасъла. Това са увеличаване усвояването от водни биоресурси, ръст на лова и развитието на аквакултури. Страната е намалила износа си на рибни продукти и морски дарове с 5, 3 %, както и на вноса с 13 %.
По думите на Шестаков в Русия има голям неизползван до момента рибен ресурс. „ Ако производителите се фокусират върху производството на филе, мляно месо, както и други видове крайни продукти, това ще удвои икономическата възвръщаемост от тон продукция“.
Според статистиката на руската „Росстат“ производството на рибни продукти в Русия за първите осем месеца на 2016 се е увеличило с 4% в сравнение с 2015 г. и е достигнало 2,75 млн тона. По предварителни данни в периода януари-август са произведени 111.2 хил. тона замразени рибни филета, което е с 24,9% повече. Замразената херинга е с 24.5%, а общото й производство е 181.8 хил. тона.