Русия планира да влезе в Топ 5 износители на свинско месо до 2030 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Русия си поставя за задача да удвои доставките на месо на външните пазари в рамките на пет до седем години и до 2030 г. да стане един от петте най-големи износители на свинско месо в света, каза заместник-министърът на селското стопанство на Руската федерация Андрей Разин.

„Започнахме да говорим много сериозно за увеличаване на нашия експортен потенциал, за факта, че обемът на нашите външни доставки на месо за външните пазари трябва да се удвои поне в рамките на пет до седем години, с увеличаване на износа на свинско месо“, каза Разин.

Според него “това е доста амбициозна, но от друга страна, доста осезаема цел, тъй като Русия се е научила да се справя с големи предизвикателства. Сега индустрията показва растеж и в края на годината положителната динамика ще продължи”, ” той добави.

В същото време биосигурността е важен въпрос за постигането на тази цел: случаите на африканска чума по свинете (АЧС) се преместиха от сезонен фактор в проблем, с който трябва да се сблъскваме през цялата година, допълва още той.

„Производството набира обеми и имаме сериозни амбиции да излезем на външни пазари, но това е възможно само ако установим биосигурност във всяко предприятие, за да минимизираме рисковете, пред които сме изправени в момента“, подчерта Разин, като отбеляза, че проблемът с епизоотичните благополучия битието е гарант за продоволствената сигурност.

За 2022 г. Русия е увеличила производството на свинско месо със 6,2%

Според оценките на Националния съюз на свиневъдите, след резултатите от първите девет месеца, Руската федерация е увеличила производството на свинско месо с 6,2% до 4,159 милиона тона. Свинското месо е основният двигател на растежа на производството на месо в страната, както като обем, така и като темп на растеж.

В същото време износът намалява с 15%

Общият износ на продукти от свинско месо от Русия между януари и септември е намалял с 15%, до 128,7 хиляди тона. По-специално, износът за Беларус е нараснал 2,5 пъти за девет месеца, надвишавайки 55 хиляди тона и се превръща в основна посока на доставки с дял от 43% от общия обем. Делът в общия износ на страните от Югоизточна Азия (Виетнам и Хонконг) намалява до 30% от 50% през 2021 г., докато страните от ЕАЕС, напротив, се увеличава до 50% от 20%.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА