Русенци извадиха близо 100 кг сом след продължителна борба

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Изглежда, че огромната риба не е била върната обратно във водата

Зрелищна битка с множество инфарктни моменти провели двама рибари на язовир „Баниска“, Русенско. Огромен сом се зака­чил на въдицата на Ивелин Иванов (39 г.) от гр. Бяла, а след куп перипетии звярът бил прехвърлен на борда на лодката., съобщи НЛРС-СЛРБ. За преживяното в паметната вечер на 11 сеп­тември Ивелин разказва:

„Досега провеждах няколко риболова на язовира и хващахме сомчета, но докъм 7-8 кг. По-голям нямаше. Този път влязохме с колегата Недко Сапунджиев към 18 часа с лодката и отново заложихме на кльонка. За около 2 часа хванахме две дребни сомчета. Даже си казахме, че май пак дребосъци ще ни досаждат. Някъде към 20 часа видях на сонара, че нещо голямо се вдигна от дъно­то. Водех стръвта на шестия метър, а там дълбочината беше 8 метра. Подавах ком­бинация от октопод, с добавка от пиявица и уклей на куките. Само че сянката внезапно изчезна. Колегата удари още няколко пъти с кльонка и отново го вдигна. Този път за­хапа директно, без никакви задръжки. Така потегли, че ни повлече масивната лодка на буксир.

Битката беше изключително трудна и продължителна. Стъмни се напълно, а рибата не се вдига от дъното. Ня­къде около два часа неистови усилия, докато я вдигнем. Като видяхме какво туловище има, буквално онемяхме, но все пак запазихме самообладание и след много перипетии прехвърлихме сома на борда на лодката. Едва на следва­щото утро го измерихме – тежеше 94 кг.

Ползвах прът за тролинг 2,10 м с масивна макара Оsako и плетено влакно 0,70 мм. Въдицата ми се оказа много здра­ва, щом издържа на всичките върховни усилия“.

Язовир „Баниска“ е със статут за стопан­ски риболов и не е достъпен за широката риболовна общ­ност.

 

Използваната снимка е илюстративна.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама