Румънците ядат 4 пъти по-малко гъби от средния европеец

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Консумацията на гъби в Румъния се изчислява на 1 кг на човек годишно, което е с 10% по-малко в сравнение с миналата година и 4 пъти по-малко спрямо средното потребление в ЕС – 4 кг., съобщава Eugen Bajenaru, председател на Националната асоциация на производителите на гъби в Румъния, цитиран от romania-insider.com.
В Румъния се произвеждат общо 20 хил. тона гъби годишно, а пазарната им стойност е около 50 млн. евро. Според Bajenaru вносът е 10% – почти толкова, колкото е и износът. Румънският пазар се фокусира върху пресни гъби и данните за консумацията се отнасят до тях.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА