Букурещ събра над 600 водещи фирми – изложители, които демонстрираха повече от 150 иновации и нови продукти в помощ на производството на плодове и зеленчуци, градинарството, лозарството, животновъдството и храните
Повече от 36 000 посетители видяха дигиталната трансформация в сектора на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост по време на специализираните изложения Indagra & Indagra Food 2024 в Букурещ.
Румънската столица събра над 600 водещи фирми – изложители, които демонстрираха повече от 150 иновации и нови продукти в помощ на производството на плодове и зеленчуци, градинарството, лозарството, животновъдството и храните. Страната ни се представи с национален щанд в палата B1, щанд 31, на който продукцията си изложиха производители от Добруджанския овощарски съюз, Съюза на дунавските овощари и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Участието на родните фермери бе подкрепено от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.
Най-сериозен интерес сред участниците предизвикаха иновациите и модерните технологии в помощ на земеделските стопани, като дроновете за наблюдение и идентифициране на стресови зони на културите, за геодезия, фитосанитарни операции и дори за сеитба.
Усъвършенствани напоителни системи за оптимизиране на водните ресурси и биоторове, които поддържат устойчиви земеделски практики, показаха нови възможности пред стопаните. А най-коментирани и търсени бяха интелигентните самонасочващи се системи за управление на стопанства; роботи, които почистват ферми, агриволтаични системи, оборудване и технологии, които вече променят перспективите за развитие на сектора.
“Indagra е територия за професионалисти. Участието на родните производители дава широко поле за взаимодействие с предприемачи, фермери, аграрни инженери, производители и търговци в областта на селското стопанство, както и студенти от факултети със селскостопански и хранително-вкусов профил, представители на публични институции, производители, дистрибутори и вносители на оборудване и технологии“, каза Димитричка Търпанова, овощар и председател на Добруджанския овощарски съюз. Според нея много ценна за професионалните посетители е симбиозата между различните направления в индустрията.
„Тук е и месопреработвателната промишленост, но също така и представители на хлебната, зеленчуко-плодовата, като нас, рибо- и млекопреработката. Това дава много широко поле за взаимодействие и идеи, обмяна на опит и добри практики“, категорична бе г-жа Търпанова.
33 000 кв. метра изложбена площ и повече от 20 конференции и семинари с известни специалисти предизвикаха интереса на българските участници и изложители. Освен да се запознаят с новостите и иновациите в сектора, родните производители активно търсеха възможности за разширяване на пазарното присъствие на българските плодове и зеленчуци, подчерта Димитричка Търпанова. „Румънският пазар е много важен за нас, заради мащабите и близостта си до България и това се превръща в сериозно конкурентно предимство за родната продукция. Щастливи сме, че успяхме да осъществим многобройни срещи и контакти с дистрибутори и търговци от региона, в опит да преодолеем влошените пазарни условия на международните пазари“, допълни още г-жа Търпанова.
На Indagra & Indagra Food тази година се представиха 27 държави, сред които: Австрия, Белгия, България, Канада, Китай, Дания, Франция, Германия, Гърция, Индонезия, Италия, Литва, Холандия, Молдова, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Сан Марино, Сърбия, Словакия, Испания, Турция, Украйна, Унгария.