Румъния ще поиска удължаване и разширяване на ограниченията върху износа на селскостопански продукти от Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

У нас пък делът на внесените мед, сухо мляко и слънчогледово олио расте, стопаните настояват и те да бъдат включени в списъка

Румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу ще поиска от Европейската комисия да удължи ограниченията върху вноса на зърно от Украйна до края на годината. Той заяви това по време на изслушване в парламента на 14 юни, пише Euractiv.

„Забраната е валидна до 15 септември. Ще проведа дискусия с моите колеги от други страни и ще поискаме удължаване до 31 декември. Освен рапица, пшеница, царевица, слънчоглед, ще се опитам да добавя до 10 продукта“, каза Барбу.

Според него медът и месото могат да бъдат включени в списъка със забрани за внос, както и „други румънски приоритети, за да могат фермерите да продават местни продукти“.

България също настоява за ревизиране на списъка с продукти, които трябва да бъдат ограничени за внос от страна на Украйна, като се настоява под наблюдение да бъдат медът, както и сухото мляко и слънчогледовото олио, чиито внос е скочил в пъти от падането на митата за продукти от Украйна.

 

Четете още:

И италианските фермери се обявиха срещу украинския внос на зърно

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements