Румъния ще осигури транзита на най-малко 4 милиона тона зърно от Украйна месечно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Румънският министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну заяви днес на конференция в източния румънски град Тулча, че Румъния ще осигури транзита на най-малко 4 милиона тона зърно на месец от Украйна, което става възможно и чрез прилагането на проекта PRIMUS за нощно плаване през канала Сулина, свързващ Дунав с Черно море, предаде Аджерпрес.

“От днес плаването по Канала Сулина е възможно и през нощта. Проектът PRIMUS беше завършен, а системата за сигнализация ще позволи на корабите да плават безопасно 24 часа в денонощието. Това е изключително важна стъпка, за да успеем да постигнем една важна цел, с която Румъния се е ангажирала: осигуряването на транзита на най-малко 4 милиона тона зърно на месец от Украйна към пристанище Констанца. Прилагането на този проект, който включва и подготовката на още 18 капитани, стана възможно с подкрепата на партньорите от САЩ и Европейската комисия”, посочи Гриндяну.

Той участва в пресконференция в седалището на Окръжния съвет на Тулча по темата за предприетите мерки за транспорта на украинско зърно през територията на Румъния – събитие, в което участват и официални представители от Украйна, Молдова, Европейската комисия и посолството на САЩ в Букурещ.

“Намираме се в период, в който ще трябва да започнем обучението за капитаните, така че да може да използват тази нова програма (PRIMUS). Благодарим на Европейската комисия, (системата) беше купена и внедрена с европейско финансиране, изключително важно е това нещо, както и всички важни инфраструктурни проекти в Румъния, които са осъществени с европейско финансиране (…) Тази програма PRIMUS ще осигури не само плаване 24 часа 7 дни в седмицата, това ще доведе и до увеличаване на транзитния капацитет – цел, която си поставихме и която е напълно осъществима. През октомври през Румъния са преминали 3 милиона тона зърно, това беше най-голямото количество досега. Това ни показва, че съществува пространство за постигане на тази цел, която всички си поставихме от самото начало, а именно да достигнем 4 милиона тона”, посочи още министърът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА