Румънският сенат прие проектозакон, ограничаващ трансмазнините в храните до 2 г. на 100 г мазнина като производителите ще са задължени и да изписват на етикета на продукта количеството им.
Според текста свободните от трансмазнини продукти трябва да съдържат не повече от 0,5 г на 100 г. мазнини в крайния продукт. Ако законът премине през цялата законодателна процедура в Румъния и бъде одобрен, ще влезе в сила една година след приемането му, а етикетирането – 6 месеца след приемането на закона.
Трансмазнините се използват широко в производството на растителни масла, снаксове, бисквити, пакетирани и “бързи” храни. Употребата им в индустрията започва от 1950, съобщава romania-insider.com. Приемът на голямо количество от тях се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Според Адриан Вайнър, инициатор на закона и лекар, някой храни, продавани в Югоизточна Европа съдържат до 40-50% трансмазнини.
В края на 2016 г. ЕП наложи задължително ограничаване на трансмастните киселини, а Дания стана първата страна в Европа, която ограничи съдържанието им до 2% още през 2003 г. Ограничения след това въведоха и Австрия, Унгария и Латвия. Доброволни мерки са ограничаването им се прилагат в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Обединеното кралство и Гърция.