В края на лятото по полетата се струпват бали – рулонни и правоъгълни. Каква е спецификата им, обясни за “Агрозона” продуктов специалист за балировачки и силажнокомбайни. Рулонните балировачки се използват от фермерите, които се занимават с животновъдство, тъй като са по-лесни за даване на животните, по-лесно се прави дажбата, кръглата форма е по-практична и за поставяне в машините за хранене. Големите правоъгълни бали се ползват предимно за износ, тъй като са по-удобни за транспортиране, или от големи зърнопроизводители. Машините, работещи с правоъгълни бали, са по-производителни. Причината е, че при движението им не се налага спиране за разтоварване на оформената бала.
Големите правоъгълни бали са по-тежки от рулонната бала. Правят се предимно от слама, докато рулонните бали се оформят от люцерна, в някои случаи и от слама като тогава не се ползват за износ или за пещи, а само за постеля на животните. По-добро от гледна точка на влага, мухъл и плесени е съхранението на рулонните бали. При оформяне машината ги фолира със специален покриващ слой, който не позволява в балата да проникне вода. Ако балата е качествено направена, няма проблем тя да остане на полето дори година, ако не е направена добре обаче вода и микроорганизми ще навлизат в нея с течение на времето.
Има и малки правоъгълни бали – те се оформят от балировачките, които са старо производство, но се използват до ден днешен от малки фермери и лични стопанства с некомерсиална цел.