Българските винопроизводители призовават Великобритания да погледне отново към българското вино, с аргумента, че то вече е по-качествено и по-разнообразно. Някога българското вино бе много популярно на Острова, но към края на комунистическата епоха качеството му се влоши, отбелязва Рупърт Милър в свой материал за “The Drinks Business”, цитиран от Мoney.bg
Според българските винари винопроизводството в страната сега отново е стъпило на крака, заради което заслужава втори шанс. “Много е важно да върнем вярата на британския пазар в българските вина”, казва Милко Цветков, собственик на избата “Вила Юстина”. Търговският директор на фирмата Петя Ангелова пък добавя: “Днешните български вина са с добро качество и на добра цена”. Същото отбелязва и Красимир Патишанов, главен мениджър на “Брестовица”, произвеждаща различни сортове вина като “Мавруд” и “Рубин”. “Нашите вина са достатъчно добри, за да могат да се конкурират с другите по света. Вкусът им е уникален”. “Търговците харесват вкуса на нашите вина, защото е нов и интригуващ. Ние не произвеждаме продукта, който някога е бил произвеждан. Само България може да предложи подобни вина”, твърди още Патишанов.
Калин Мартинов от МК 2004, собственик на изба “Старолец”, пък казва: “Супер ще бъде да се върнем отново на британския пазар, но само с качествени вина. През последните няколко години у нас се появиха нови винопроизводители, които инвестират в нови технологии. Искаме отново да направим българските вина популярни”.