Огромна “фабрика за зеленчуци” край Киото, Япония, ще бъде първата в света, в която вместо хора работят роботи, съобщи “Фокус” като се позовава на Fast Company. Фабриката ще бъде открита през 2017 г. и в нея роботи ще засаждат семената на марулите, ще ги разсаждат, ще оглеждат зеленчука и автоматично ще го транспортират до линия за пакетиране, където ще бъде подготвен за изпращане в местните хранителни магазини.
Капацитетът на фермата за ден ще е 30 хиляди марули, за сравнение в традиционна ферма на площ със същия размер могат да се отгледат около 26 хиляди растения, като се съберат само между две и четири реколти на сезон.
Японската компания Spread, проектирала фабриката, открива първата си ферма през 2006 година и вече доставя марули на 2000 магазина в района на Токио като вярва, че може да направи процеса още по-ефективен.
Заради това, че е на закрито, фабриката ще използва значително по-малко вода от традиционното земеделие. Модерната технология на компанията ще направи възможно рециклирането на 98% от водата, а заради изолираността от външната среда, няма да са необходими пестициди и хербициди. Ефективната осветителна система ще се захранва с възобновяема енергия. Към момента Япония внася около 60% от храната си всяка година, а новата фабрика би могла да спомогне за увеличаване на местното производство.
В контекста на климатичните промени, които предизвикват екстремни явления като суша и наводнения, херметизираната среда би могла да осигури по-надеждно производство като автоматично се контролират температурата, влажността, нивата на въглероден двуокис и светлината, за оптимизиране на растежа. Автоматизацията на процеса ще бъде и икономически по-изгоден – системата ще предпазва храната и от заразяване с инфекции, пренасяни от хора. Предвижда се строителството на фермата да стартира в началото на 2016 година, като компанията има амбицията да построи подобни фабрики за зеленчуци по целия свят.