Милиони хора от развиващите се страни може да не са в състояние да си позволят риба, която представлява основен източник на храна и протеин, до 2050 г., сочи нов доклад на WWF за бъдещето на глобалното предлагане на риба, съобщават от българския офис на организацията.
Докладът анализира колко морска и океанска риба ще може да бъде уловена по устойчив начин до 2050 г. Изводът е, че много хора, които са изправени пред бедността, ще предпочетат да изнасят рибата, отколкото да я консумират. Така те ще са лишени от алтернативни източници на протеин.
Рибата е храна, която представлява ценен източник на белтъчини. За около три млрд. души тя е ключов източник на протеини, посочва Веселина Кавръкова от WWF. Изчисления на Световната здравна организация сочат, че годишно необходимото количество риба на човек е между 11 и 12 кг. И докато бедните не могат да си позволят риба, то в развитите страни консумацията й е много над посочените количества.
Консумацията на риба в т. нар. „Глобален север“ има все по-значително въздействие върху условията на живот на хората в развиващите се страни, които зависят до голяма степен от рибата, посочват от организацията. В същото време около 61% от износа на риба е от държави от т.нар. „Глобален юг“. Зависимостта на тези страни от морска и океанска риба като основен източник на храна и протеин, е значително по-висока, отколкото в развитите страни. Нещо повече, 800 милиона души зависят от рибата като основен източник на храна и доходи.
Прогнозите на изследователите са, че нарастващото търсене на риба в света може да бъде посрещнато, само ако управлението на риболова се подобри значително.