Рибари в Приморско и Китен се готвят за протести от утре

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Рибари в Приморско и Китен се стягат за протести от понеделник. Това съобщи за Радио „Фокус” – Бургас Петко Димитров от местното рибарското сдружение. Рибарите са силно притеснени от намерението на варненска фирма да изгради ферма за отглеждане на дъгова пъстърва в морския залив.
„Ние просто взимаме мерки, защото ще бъде изпълнен проектът. Проектът ще се изпълни, без нашата воля и без знанието на общинска администрация. Всъщност те са уведомени, но само ги уведомяват. Оглеждането на пъстървата изкуствено предполага замърсяване на водите. Те са разположени точно в залива, в акваторията на Приморско. Това предполага срив в туризма, рибарството и хората се чудят какво да правят. Не става въпрос само за изкуствено ограждане на пъстървата, а говорим и за мидените инсталации. Всички тези съоръжения са поставени непосредствено до брега и променят миграцията и поведението на рибата, и това се отразява и на риболова и туризма”, каза Димитров.
За ситуацията ще бъде уведомен Министерски съвет и ще искат промяна в законодателството. Рибарите ще настояват – подобни съоръжения да се изграждат едва след съгласуване с общината, тъй като в момента режимът е само уведомителен. Изпратена е протестна декларация, уведомена и Басейнова дирекция за нежеланието на местните хора в акватория на залива на Приморско да бъде изградено такова съоръжение.
Димитров допълни, че е възможно от понеделник да предприемат реални протестни действия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама