Ресторанти в Париж превръщат остатъците от храна в биогаз и компост. Заведенията за хранене предприемат тези мерки, подтикнати от нов закон във Франция, който ще задължи ресторантите да преработват хранителните си отпадъци.
Около 80 ресторанта, хотела и доставчици са подписали общ проект за събиране на хранителните им остатъци за производство на компост за фермите около Париж. От отпадъците ще се произвежда още биогаз, електричество и ще се генерира енергия за отопление.
Новата нормативна уредба във Франция ще задължи до 2016 г. един на всеки пет ресторанта да рециклира храната, която изхвърля.
“Позитивният отзив на клиентите за рециклирането е голям бонус”, казва Матинез, чийто ресторант с 50 места генерира 5 тона хранителни отпадъци годишно, посочва Ройтерс.