Ресторанти преработват храна в компост

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Ресторанти в Париж превръщат остатъците от храна в биогаз и компост. Заведенията за хранене предприемат тези мерки, подтикнати от нов закон във Франция, който ще задължи ресторантите да преработват хранителните си отпадъци.

Около 80 ресторанта, хотела и доставчици са подписали общ проект за събиране на хранителните им остатъци за производство на компост за фермите около Париж. От отпадъците ще се произвежда още биогаз, електричество и ще се генерира енергия за отопление.

Новата нормативна уредба във Франция ще задължи до 2016 г. един на всеки пет ресторанта да рециклира храната, която изхвърля.

“Позитивният отзив на клиентите за рециклирането е голям бонус”, казва Матинез, чийто ресторант с 50 места генерира 5 тона хранителни отпадъци годишно, посочва Ройтерс.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА